محمدذاکر بایستی زهی ، محمد جلالی* ، سیداحمد حبیب نژاد
استان مرزی سیستان و بلوچستان از جمله محروم‌ترین استان‌های کشور است که با وجود تلاش‌ها و صرف هزینه‌های هنگفتی که برای توسعه آن شده است و علی‌رغم دستاوردها، هنوز جمعیت زیادی از مردم این استان در فقر و محرومیت زندگی می‌کنند به‌گونه‌ای که بر اساس آمارهای کشوری در شاخص‌های فقر و محرومیت استان سیستان و بلوچستان رتبه یک را در کشور دارد. برای رفع فقر و بهبود معیشت مردم در مناطق مرزی می‌توان از پتانسیل مرز بهره جست. اما این امر به خصوص در استان سیستان و بلوچستان خود با چالش‌های جدی روبروست که درصورت شناسایی و شناخت کامل موانع و همچنین ظرفیت‌های موجود در این استان می‌توان برنامه‌ریزی و سیاستگذاری های مطلوبی جهت ریشه‌کنی فقر در استان اتخاذ شود. بر این اساس پژوهش حاضر از نوع کیفی با روش مصاحبه نیمه‌ساختار یافته به دنبال شناسایی مهمترین چالش‌ها و ظرفیت‌های اداری در استان مرزی سیستان و بلوچستان بوده و جامعه آماری آن را مدیران و متخصصان استان تشکیل داده است. نتایج حاصل از تحلیل مصاحبه‌ها نشان داد که اتخاذ رویکرد امنیتی به‌جای توسعه‌ای در مناطق مرزی، عدم استفاده بهینه از مبادلات مرزی به مثابه فرصت اقتصادی، قاچاق و ایجاد اقتصاد ناایمن، سیاست‌های اقتصادی نامطلوب کشورهای همجوار در رابطه با مرز چالش‌های اصلی به حساب می‌آید و ظرفیت‌هایی همچون ایجاد و گسترش بازاچه‌های مرزی و استفاده از ظرفیت صنعت و معدن استان با مشارکت مردم محلی و تعاونی‌های مرزنشینان چنانچه مورد توجه قرار گیرد گامی اساسی درجهت رفع ریشه‌ای فقر برداشته می‌شود.

واژه‌های کلیدی: استان سیستان و بلوچستان، فقر زدایی، چالش‌های اداری، ظرفیت‌های اداری، مرز
فهرست منابع
1. ابراهیم‌زاده، عیسی و بریمان، فرامرز (1385). «تحلیلی بر تعاونی‌های مرزنشینان و جایگاه ساختاری و عملکردی آن در سیستان و بلوچستان»، نشریه پژوهش‌های جغرافیایی، شماره 51.
2. احدی، محمد (1387). جغرافیای امنیتی کشورهای همجوار، تهران: انتشارات مرکز آموزشی و پژوهشی شهید صیاد شیرازی ارتش جمهوری اسلامی ایران.
3. ترحمی، مهدی (1388). تروریسم در پاکستان، تهران: انتشارات دفتر مبارزه با تروریسم، دانشگاه آزاد اسلامی.
4. جان‌پرور، حسن، قربانی سپهر، آرش ومیر شکاری، محمدرضا (1396). «نگرش امنیت پژوهانه به بحران‌های پایه‌ای قرن 21»، مجله پژوهش‌های جغرافیای سیاسی، سال دوم، شماره 3.
5. جمعه پور، محمود و طالبی، محمد علی (1391). «بررسی نقش تعاونی‌های مرزنشینان در توسعه مناطق مرزی خراسان جنوبی مورد مطالعاتی مرزنشینان شهرستان در میان»، برنامه‌ریزی رفاه و توسعه اجتماعی دوره 3 شماره 10.
6. خدادادکاشی، فرهاد و سلیمان نژاد علی اکبر، (1391). «برآورد خط فقر و بررسی تغییرات آن در مناطق روستایی استان اصفهان»، فصلنامه تحقیقات جغرافیایی سال 27 شماره دوم، پیاپی 105.
7. رازینی، علی، باستانی، علیرضا (1382). «تحلیلی بر نقش و عملکرد بازارچه‌های مرزی»، دفتر مطالعات اقتصادی گروه تجارت خارجی تهران.
8. راستی عمران و رحیمی، سردار محمد (1388). «امنیت و توسعه در غرب آسیا از منظر مدل محور-‌ پیرامون مطالعه موردی مناطق مرزی کشورهای ایران، افغانستان و پاکستان».
9. رمضان‌خواه، متین، رمضانی، مجید و قاسمی، روح الله (1395). «مساله شناسی راهبردی در استان سیستان و بلوچستان»، مرکز بررسی‌های استرژیک ریاست جمهوری.
10. روشن، رضا (1394). بررسی فرصت‌ها و چالش‌های محیط کسب و کار بخش صنعت و معدن استان سیستان و بلوچستان، کنفرانس سالانه مدیریت و اقتصاد کسب و کار تهران.
11. عسگری، علی و اشرف‌زاده، حمید رضا (1369). بررسی جایگاه تعاون در بازرگانی خارجی کشور، تهران: موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی.
12. عندلیب، علی رضا (1380). نظریه پایه و اصول آمایش مناطق مرزی جمهوری اسلامی ایران، تهران: انتشارات دانشکده فرماندهی نیروهای مسلح.
13. کاروانی، عبدالطیف، پورمنافی ابولفضل و رئیسی، سمیه (1399). «تحلیل کیفی شرایط و عواملی علی فقر و ناامنی در مناطق مرزی مطالعه موردی: استان سیستان و بلوچستان، پژوهش نامه مطالعات مرزی، پیاپی 30 1.
14. محمدی، حمیدرضا (1382). «جایگاه صنایع کوچک دستی در توسعه روستایی»، نشریه مرکز اطلاعات علمی (مجازی)، سال 1، دوره 1، شماره 1.
15. محمودی، علی (1384). ساختار مبادلات بازارچه‌های مرزی و نقش آن در بازرگانی و اقتصاد مناطق مرزنشین، تهران: موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی.
16. محمودی، وحید، نگین تاجی، زریر و احمدی، فرزاد (1389). «تجزیه تغییرات فقر به دو عامل رشد و باز توزیع طی برنامه‌های دوم و سوم اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایران»، فصلنامه اقتصاد، سال اول، شماره 2.
17. هاشمی، محمد (1375). «مونوگرافی تعاونی مرزنشینان حرمک» اداره کل تعاون استان سیستان و بلوچستان زاهدان.
18. Chandoevwit, worawan(2004)."Thailands Cross Border Economy A case study of Kaeoand Chingrai", Thailand Development Resource Institute.
19. قانون اساسی
20. سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران در افق 1404
21. سند ملی آمایش سرزمین
22. سند توسعه استان سیستان و بلوچستان
23. قانون برنامه پنج ساله پنجم اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
24. قانون برنامه پنج ساله ششم اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
25. Chandoevwit, worawan(2004)."Thailands Cross Border Economy A case study of Kaeoand Chingrai", Thailand Development Resource Institute.

bayestyzehi M, jalali M, habibnezhad S A. The ideal model of international legal cooperation of the Islamic Republic of Iran against corruption. qjal 2023; 10 (34) :9-35

بایستی زهی محمدذاکر، جلالی محمد، حبیب نژاد سیداحمد. ظرفیت‌ها و چالش‌های اداری فقرزدایی در مناطق مرزی؛ مورد مطالعه استان سیستان و بلوچستان. حقوق اداری. 1402; 10 (34) :9-35

Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 47 queries by YEKTAWEB 4645