سیدعباس سیدی آرانی*
اگر در سیستمی­ پاداش­ بر پایه تلاش­ پرداخت نشود، تحولی اتفاق نمی­افتد و این واقعیتی است در حوزه پژوهش که مقررات آن از خلا، اجمال و تعارض رنج می­برند. در این شرایط، تمایز میان رفتار مباح و خلاف دشوار است. وضعیتی که عضو هیات علمی را ناخواسته در دام تخلف می­اندازد. هرچند تبیین مصادیق تخلف و واکنش حقوقی نسبت به آن­ها لازم است، منتهی این اقدام معرفی وضعیت موجود است. به­منظور دست­یابی به وضعیت مطلوب لازم است شرایطی ایجاد شود تا عضو هیات علمی از دادرسی عادلانه بهره­مند شود. در تعیین مصداق تخلف، جامعیت می­طلبد تخلفی از دایره مصادیق خارج نشود و مانعیت وضعیتی ایجاد می­کند تا رفتار مباح از دایره شمول تخلف خارج شود. نتیجه مطلوب است: هیات علمی برای رفتاری محکوم نمی­شود که حقیقتا نقض قواعد حرفه­ای نیست. در رسیدگی، حضور یک قاضی یا حقوقدان در هیات انتظامی وضعیت را بهبود می­بخشد. اسقاط حق اقامه دعوی به دلیل شمول مرور زمان و نیز حذف دو عنوان کیفری و انتظامی برای رفتار واحد، تبعیض­ها را از بین می‌برد. در واکنش حقوقی نیز اعمال نظام مجازات معین و اصل تناسب، اقداماتی است در راستای تحقق دادرسی عادلانه. ایجاد انگیزه، ره­آورد چنین سیستمی است که باید از آن استقبال کرد. در این میان، توجه ویژه به آموزش و تخلف­انگاری رفتار زمینه­ساز تخلف وضعیتی آرمانی ایجاد می­کند. اعمال این تمهیدات، دانشگاه را به فرصت ارزشمندی برای تامین منافع جامعه در حوزه پژوهش تبدیل می­سازد.

واژه‌های کلیدی: آموزش، تخلف، پژوهش، پیشگیری‌، ضمانت اجرای انتظامی
1. اردبیلی، محمدعلی (1401)، حقوق جزای عمومی، ج1، چ 70، تهران: میزان
2. زراعت، عباس، زراعت، محدثه (1400)، «استقلال دادرسی اداری؛ رسیدگی هم‌زمان در مرجع قضایی و اداری»، پژوهش‌های نوین حقوق اداری، ش6.
3. زراعت، عباس (1392)، حقوق جزای اختصاصی 2، جرایم علیه اموال و مالکیت، چ3، تهران: جنگل.
4. بکاریا، سزار (1400)، رساله جرایم و مجازات‌ها، ترجمه محمدعلی اردبیلی، چ10. تهران: میزان.
5. سلیمی خورشیدی، فتاح (1383)، «سیری در دادرسی دیوان عدالت اداری در رسیدگی به آراء دادگاه انتظامی سردفتران و دفتریاران»، نشریه کانون، شماره 52.
6. شاکری، زهرا (1392)، «سرقت علمی و ضمانت اجراهای مقابله با آن؛ با تأکیدی بر مسئله تعامل سرقت علمی و نظام حقوق مالکیت فکری»، فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی، دوره 49، ش4.
7. شمس، عبدالله (1401)، آیین دادرسی مدنی دوره پیشرفته، چ 44، تهران: دراگ، ج1.
8. شیربگی، ناصر، کاوه‌ای، صدیقه (1391)، «بررسی نقش و رابطه نظارتی استاد راهنما و دانشجو از دیدگاه دانشجویان دوره کارشناسی ارشد»، مجله رویکردهای نوین آموزشی، ش1.
9. صفایی، سیدحسین، حسینی، سید احسان (1400)، دوره مقدماتی حقوق مدنی، اشخاص و اموال، ج1، چ31، تهران: میزان.
10. القواعدالفقهیه نوشته مرحوم صدوق
11. کاتوزیان، ناصر (1400)، مقدمه علم حقوق، چ 19، تهران: گنج دانش.
12. محسنی، فرید (1398)، جرم شناسی، تهران: نشر امام صادق.
13. محقق داماد، مصطفی (1401)، قواعد فقه (بخش جزایی)، چ 43، تهران: مرکز نشر علوم اسلامی.
14. موذن‌زادگان، حسنعلی، رهدارپور، حامد (1397)، ««اصل شفافیت قانون» و جایگاه آن در رویه قضایی دیوان اروپایی حقوق بشر و حقوق کیفری ایران»، فصلنامه دیدگاه‌های حقوق قضایی، ش81.
15. مولائی، آیت، لطفی، حسن (1398)، «شکنندگی مرزها بین اصول احتیاط و پیشگیری»، مجله حقوقی بین‌المللی، ش60.
16. مهرا، نسرین، موذن، عباس، قورچی بیگی، مجید (1396)، «تحلیل تطبیقی الگوهای کیفردهی در نظام کیفری ایران و انگلستان»، فصلنامه پژوهش حقوق کیفری، دوره 6، ش20.
17. میرشمسی، محمدهادی، جلائیان دهقانی، حسام، تیموری، علی‌‌رضا (1393)، «ایده و حمایت از آن در حقوق مالکیت فکری»، حقوق اسلامی، ش 40.
18. میرکمالی، سید علی‌رضا، عباس‌زاده امیرآبادی، احسان (1393)، «تحلیل جرم جعل مفادی»، آموزه‌های حقوق کیفری، ش8.
19. میرمحمد صادقی، حسین (1401)، حقوق جزای عمومی 2 (مسئولیت کیفری)، ج2، چ2، تهران: دادگستر.
20. نجفی ابرندآبادی، علی حسین، گلدوزیان، ایرج (1397)، «جرم‌شناسی پست مدرن و رویکرد آن به جرم و علت شناسی جنایی»، فصلنامه پژوهش حقوق کیفری، دوره 6، ش23.
21. نکوئی، محمد (1399)، «اصل تناسب جرم و مجازات در قلمرو تخلفات اداری»، فصلنامه حقوق اداری، ش 25.
22. نکوئی، محمد (1400)، «آسیب شناسی آراء هیأتهای رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان از منظر اصول دادرسی عادلانه (با تأکید برآراء دیوان عدالت اداری)»، پژوهش‌های نوین حقوق اداری، دوره 9،ش 3.
23. نوربها، رضا، شیری، عباس، (1401)، زمینه حقوق جزای عمومی، تهران: چ 3، میزان.
24. نیکوئی، سمیه (1385)، «الزامات علنی بودن دادرسی کیفری در پرتو دادرسی عادلانه»، حقوقی دادگستری، ش56 و 57.
25. یاوری، اسدالله، یزدان‌مهر، محمد (1393)، «تاملی بر سیر تحولات تجدیدنظرخواهی در دیوان عدالت اداری»، حقوق اداری، ش5.

seyedi arani S A. Strengthening the Research Apostolate of University Faculty Members in the Light of Disciplinary Responsibility; Sufficiency or Necessity of Must's and Must not's?. qjal 2023; 10 (35) :87-110

سیدی آرانی سیدعباس. تقویت رسالت پژوهشی عضو هیات علمی دانشگاه در پرتوی مسئولیت انتظامی؛ کفایت یا ضرورت بایدها و نبایدها؟. حقوق اداری. 1402; 10 (35) :87-110

Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 45 queries by YEKTAWEB 4645