محمدوزین کریمیان*
تکلیف کارمند اداره به اطاعت از دستور مافوقِ خود، مشروط و دارای حدود است. مهم‌ترین شرط، این است که دستور، خلاف قانون نباشد و مهم‌ترین حدّ این است که دستور، خارج از امور اداری نباشد. در زمینه این شرایط و حدود، مسائلی حقوقی قابل طرح است. هدف پژوهش حاضر، تجزیه و تحلیل قوانین کشورمان در خصوص تکلیف کارمند به اطاعت از دستور مافوق و ارائه پیشنهاد برای حل مسائل ناشی از جنبه‌های ابهام‌آلود این ماده‌ها است. این پژوهش، از نظر هدف، کاربردی، و از نظر نوع روش، توصیفی- تحلیلی و تجویزی است. چالش‌های حقوقی ماده‌های حاکم بر تکلیف کارمند به اطاعت از دستور مافوق روشن و مورد تجزیه و تحلیل واقع شده‌اند و اجمالاً، این نتایج حاصل شده است که ماده 96 قانون مدیریت خدمات کشوری، 1396 از نظر شمول موضوعی و در بعضی از عبارت‌ها، دارای ابهام است و نسبت این ماده و ماده 91 قانون محاسبات کشور، 1386 با ماده 159 قانون مجازات اسلامی، کتاب اول-کلیات، 1392 و با بعضی از مواد قانونی دیگرِ مرتبط با موضوع، دارای ابهاماتی است و سر انجام، پیشنهاد شده است که با وضع قانون، این ابهام‌ها رفع شود.

واژه‌های کلیدی: امر اداری، اطاعت، کارمند، دستور خلاف قانون
فهرست منابع
1. آریانپور کاشانی، عباس؛ آریانپور کاشانی، منوچهر (1365)، فرهنگ دانشگاهی انگلیسی - فارسی، تهران: چاپخانه سپهر.
2. تاری وردی، صادق، عباسی، محمود (1388)، «اصول دادرسی منصفانه در محاکم اداری و هیات‌های انتظامی پزشکی»، مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی، 3(9).
3. جمادی، فرزاد؛ نعمتی، لیلا؛ همتی، شهرام (دی 1400). «شناسایی نقش رهبری خردمند بر توانمندی، تاب آوری اخلاقی، حفظ و نگهداری منابع انسانی، با واسطه گری چابکی سازمانی»، فصلنامه نظارت و بازرسی، شماره 58، صفحه 98-73
4. [لغتنامه] دهخدا، https://www.vajehyab.com/dehkhoda/
5. شریعتی، فرشته؛ جلالیان، نجمه؛ حیدرزاده، زینب (بهار 1401). «بررسی تأثیر عدالت سازمانی براحساس تعلق کارکنان با توجه به نقش واسطه‌ای آنومی سازمانی و اعتماد سازمانی»، فصلنامه نظارت و بازرسی، شماره 59، صفحه 140-115
6. ساولانی، اسماعیل (1397)، حقوق جزای عمومی، چاپ هشتم، تهران: مشاهیر دادآفرین.
7. طباطبائی مؤتمنی، منوچهر (1399). حقوق اداری، تهران: سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه‌ها (سمت).
8. کریمی، محمود؛ واعظی، سید مجتبی؛ فقیه حبیبی، علی (زمستان 1400). «ظرفیت‌ها و الگوهای قابل اجرا در نظام اداری ایران به منظور کاربست الگوی مدیریت دولتی نوین»، فصلنامه حقوق اداری، شماره 29، صفحه 218-195.
9. کریمیان، محمد وزین (بهار 1401). «چالش رویکرد و سطح تحلیل در طرح‌های مبارزه با فساد اداری در ایران»، فصلنامه حقوق اداری، شماره 30، صفحه 156-141.
10. کریمیان، محمدوزین، «ابهام دکترینی در مفهوم شرکت دولتی در جمهوری اسلامی ایران، در نوبت چاپ در فصلنامه مطالعات حقوق عمومی» (با گواهی تاریخ 28/1/1401).
11. کریمیان، محمدوزین، «سرگردانی تئوریک در تبیین و نوع شناسی حقوقی مؤسسات و/یا نهادهای عمومی غیردولتی، فصلنامه تحقیقات حقوقی دانشگاه شهید بهشتی، (با گواهی تاریخ 30/5/1401).
12. مرادی، بهمن؛ محمدی مقدم، یوسف؛ مجیدی، عبدالله؛ امیرلی، حسین (خرداد 1401). «ارائه مدل چابکی منابع انسانی در سازمان‌های دولتی با رویکرد کیفی»، فصلنامه نظارت و بازرسی، شماره 59. ، صفحه 90-63.
13. مقدم پور، جابر؛ کریمیان، محمّدوزین، رستگار، عباس علی (1400)، معنویت در محیط کار و رفتار شهروندی سازمانی مشتری مدار، قم: انتشارات هم میهن.
14. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران.
15. قانون استخدام کشوری، مصوب 1345 هجری شمسی.
16. قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران، مصوب 1375.
17. قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری، مصوب 1362.
18. قانون حمایت از امران به معروف و ناهیان از منکر، مصوب 1394.
19. قانون رسیدگی به تخلفات اداری، مصوب 1372.
20. قانون مجازات اسلامی، کتاب اول-کلیات، مصوب 1392، و کتاب پنجم-تعزیرات و مجازات‌های بازدارنده.
21. قانون مدیریت خدمات کشوری، مصوب 1386.
22. Robbins, Stephen p. (1990), Organization Theory structure, design, and applications, prentice-Hall,Inc.
23. Elliott, Catherine, Quinn, Francess (2006), Criminal Law, sixth edition, PEARSON Longman.
24. Endicott, Timothy(2009), Administrative Law, OXFORD UNIVERSITY PRESS.
25. https://www.lawinsider.com>dictionary/.
26. Limits and conditions of duty of obeying in administrative organizations in Islamic Republic of Iran (analyzing the legal challenges)

karimian M. Limits and Conditions of Duty of Obeying in Administrative Organizations in Islamic Republic of Iran (Analyzing the Legal Challenges). qjal 2023; 10 (35) :137-160

کریمیان محمدوزین. حدود و شرایط تکلیف کارمند به اطاعت از دستور مافوق در جمهوری اسلامی ایران (تحلیل چالش‌های حقوقی). حقوق اداری. 1402; 10 (35) :137-160