[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
اطلاعات نشریه::
محورهای موضوعی::
صفحه اصلی::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تسهیلات پایگاه::
فهرست مقالات آماده انتشار::
فرم تعهد نویسندگان::
فرم تعارض منافع::
فرایند داوری::
پرسش های متداول::
تماس با ما::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
آمار فصلنامه

تعداد دوره ها

11

نسخه های نشریه 

     38

مقالات منتشر شده

334

تعداد داوران

270

..
همکاری با انجمن
این فصلنامه به موجب تفاهم نامه منعقد شده میان مرکز آموزش مدیریت دولتی و انجمن علمی ایرانی حقوق اداری، از همکاری با این انجمن برخوردار است.
..
پرتال نشریات علمی
..
دسترسی آزاد
..
ای نماد
..
:: دوره 11، شماره 39 - ( 8-1403 ) ::
جلد 11 شماره 39 صفحات 106-75 برگشت به فهرست نسخه ها
امکان‌سنجی جمع مشاغل عضو هیأت علمی وکیل دارای سمت مدیریتی از منظر رویه قضایی
جعفر شفیعی سردشت* ، زهرا دانش ناری
چکیده:   (50 مشاهده)
به‌طور معمول در نظام­های حقوقی و اداری براساس مبانی سیاسی، اجتماعی، تاریخی و فرهنگی؛ در کنار شناسایی حق کار و اشتغال به شغل مورد دلخواه، به‌منظور حسن جریان امور، انتظام‌بخشی به نظام اداری، جلوگیری از تعارض منافع، پیشگیری از کم­کاری، ممانعت از وقفه در امور، عدم اعمال نفوذ، پرهیز از انحصارطلبی، فراهم‌ساختن زمینه اشتغال برای همگان و ...، قاعده منع جمع مشاغل به‌رسمیت شناخته شده است. در همین راستا، اصل 141 قانون اساسی و ماده واحده قانون ممنوعیت بیش از یک شغل مصوب 1373، ضمن برشمردن موارد ممنوعه جمع مشاغل، سمت­های آموزشی در دانشگاه­ها و مؤسسات تحقیقاتی را از شمول این ممنوعیت مستثنا ساخته­ است. از مهم‌ترین دلایل این استثنا را می­توان در تأمین منفعت عمومی از طریق ایجاد زمینه بهره­مندی همه دستگاه­های حکومتی از دانش و تخصص اعضای هیأت علمی دانست.  با این حال، مواردی پیش می­آید که شائبه اشتغال اعضای هیأت علمی دانشگاه­ها به شغل سوم به‌وجود می­آید، مانند اینکه عضو هیأت علمی وکیل، عهده­دار سمت مدیریتی در دانشگاه متبوع خود شود. این مسأله در سالیان اخیر مورد توجه دستگاه­های نظارتی، به‌ویژه سازمان بازرسی کل کشور قرار گرفته است؛ تا آنجا که باوجود سبق سابقه در این رابطه و عدم استنباط ممنوعیت، مواردی از این قبیل را خلاف قوانین پیش­گفته تلقی کرده و مراتب را جهت رسیدگی به مراجع قضایی ارجاع می­دهد. به‌نظر می­رسد این رویکرد، علاوه بر اینکه ریشه در برداشت سازمان بازرسی از قوانین پیش­گفته دارد؛ تا اندازه­ای به شائبه وجود تعارض منافع و نیز اهمال و کم­کاری عضو هیأت­ علمی دارای سمت مدیریتی در صورت اشتغال همزمان به حرفه وکالت برمی­گردد؛ شائبه­ای که می­تواند دربارۀ کلیه مستخدمان دولت مطرح شود؛ حال آنکه سازمان مزبور باید در اعمال نظارت خود، توجه ویژه­ای به آیین­نامه استخدامی اعضای هیأت علمی دانشگاه­ها و مؤسسات آموزش عالی داشته باشد که به‌موجب ماده یک قانون احکام دائمی برنامه­های توسعه کشور بر وضعیت استخدامی اعضای هیأت علمی حاکم است. لذا، در این پژوهش با تأکید بر ویژگی موقت و غیرتمام‌وقت‌بودن سمت مدیریتی (که ریشه در مقررات خاص اعضای هیأت علمی دارد) و اینکه سمت مزبور از جمله لوازم و اقتضائات پست آموزشی عضو هیأت علمی و منطبق با قاعده عقلی اذن در شیء اذن در لوازم آن است، و از طرفی با عنایت به رویه حاکم بر مراجع قضایی در خلاف قانون‌ندانستن جمع میان عضویت در هیأت علمی دانشگاه، وکالت و عهده­داری سمت مدیریتی؛ و در پاسخ به این پرسش اساسی که عهده­داری سمت مدیریتی توسط عضو هیأت علمی وکیل، مغایر با اصل 141 قانون اساسی و ماده واحده قانون ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل است یا خیر؟ به این نتیجه می­رسیم که این مسأله-علی‌رغم وجود شائبه تعارض منافع یا احتمال کم­کاری- منطبق با موازین قانونی بوده و از این منظر، ایرادی بر آن وارد نیست.
 
واژه‌های کلیدی: هیأت علمی، سمت مدیریتی، وکالت، منع جمع مشاغل، اصل 141 قانون اساسی
متن کامل [PDF 16665 kb]   (35 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

ShafieeSardasth J, Daneshnari Z. Feasibility of Dual Office-Holding Restrictions of Lawyer Faculty Member with a Managerial Position from the Perspective of Jurisprudence. qjal 2024; 11 (39) :75-106
URL: http://qjal.smtc.ac.ir/article-1-1324-fa.html

شفیعی سردشت جعفر، دانش ناری زهرا. امکان‌سنجی جمع مشاغل عضو هیأت علمی وکیل دارای سمت مدیریتی از منظر رویه قضایی. حقوق اداری. 1403; 11 (39) :75-106

URL: http://qjal.smtc.ac.ir/article-1-1324-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 39 - ( 8-1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه علمی پژوهشی حقوق اداری Administrative Law
Persian site map - English site map - Created in 0.13 seconds with 47 queries by YEKTAWEB 4660