بررسی نظارت- مهار قراردادهای نفتی در پرتو اصول ذاتی نظارت
مسعود خسروی فارسانی*، فرامرز عطریان، محمدشریف شاهی
بیش از یک قرن است که «قراردادهای نفتی» نقطه­ای استراتژیک و محل تقاطع منافع کشورهای جهان شده و سرنوشت صلح جهانی، منطقه‌ای یا محلی را رقم می‌زند. گروهی مالکیت این منابع را دارند؛ جمعی سرمایه و دانش فنی اکتشاف و... را و بخش اعظمی از کشورها، مصرف‌کننده نفت می‌باشند. تقاضای سود بیشتر توسط کشورهای صاحب سرمایه و برخی از مصرف‌کنندگان، تقسیم سود عادلانه در قراردادهای نفتی را ناممکن کرده است. متاسفانه به همین دلیل و دلایل متعدد دیگر، نهاد قدرتمندی از نظارت و مهار در حوزه نفت صورت نگرفته است تا فرمانروایان بتوانند با انعقاد قراردادهای یک طرفه و مساعدتر به حال طرف دیگر، دوام خود را تضمین نمایند؛ سؤالی که در این پژوهش پیگیری شد، این بود که نظارت- مهار بر قراردادهای نفتی با توجه به اصول و بایدهای نظارتی، از امتیاز تا IPC چگونه و به چه درجاتی اجرا شده است؟ آیا این نظارت­ها، مبتنی بر اصول مفهوم نظارت بوده است؟ برای رسیدن به پاسخ، نوع جمع­آوری اطلاعات «کتابخا­نه‌ای و جستجوی اینترنتی» بوده و به­صورت توصیفی-  تحلیلی به تجزیه و تحلیل آن پرداخته و نتیجه زیر حاصل شده است: به دلیل چنبره کشورهای دارای «دانش فنی و سرمایه» و «مصرف‌کنندگان» نفت بر روی این سرمایه عظیم کشورهای دارای منابع نفتی، از منظر «هنجاری»،«ساختاری» و «رفتاری»؛ مانع تاسیسی نظارت-  مهاری موثر بر قراردادهای نفتی شده‌اند و حاکمان کشورهای دارای منابع برای حفظ تمامیت ارضی و مصون نگه‌داشتن کشور از تبدیل‌شدن به سرنوشت کشورهای مذکور، برخلاف میل باطنی، رفتاری مطابق میل آن دسته کشورها در پیش گرفته­اند و این رفتار مختص ایران نیست و در تمام کشورهای دارای ذخایر نفت دیده می­شود.
واژه‌های کلیدی: نظارت، مهار، قراردادهای نفتی، سرمایه، دانش فنی

XML     Print

خسروی فارسانی مسعود، عطریان فرامرز، شاهی محمدشریف. بررسی نظارت- مهار قراردادهای نفتی در پرتو اصول ذاتی نظارت. حقوق اداری. 1398; 7 (20) :67-93

Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 47 queries by YEKTAWEB 4645