:: دوره 7، شماره 23 - ( 6-1399 ) ::
جلد 7 شماره 23 صفحات 127-107 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی نظارت قضایی هیأت‌ عمومی و هیأت‌های تخصصی دیوان عدالت اداری بر تفاسیر اداری، بر مبنای رأی «شورون»
محمدرضا رفیعی*، محمدقاسم تنگستانی
چکیده:   (1734 مشاهده)
یکی از جنبه­های اعمال نظارت قضایی بر تصمیمات اداری، نظارت بر تفاسیر عام­الشمولِ مقامات اداری از قوانین است. اما پرسش این است که حدود اختیارات مراجع قضایی در انجام این بازنگری تا کجاست؟ پاسخ­های متصور به این پرسش کلیدی، ذیل عنوان «معیارهای بازنگری قضایی» صورت­بندی می­شود.
 رأی «شورون» به عنوان یکی از آرای مهم و دوران­سازِ دیوان عالی فدرال آمریکا در حوزه دادرسی اداری، پاسخ قابل توجهی به این پرسش کلیدی است و در این مقاله، به صورت تفصیلی، مبنای ارزیابی رویه هیأت­ عمومی و هیأت­های تخصصی دیوان عدالت اداری قرار می­گیرد. رأی شورون دربردارنده تجویز یک تکلیف مبتنی بر دو گام برای دادگاه بازنگری‌کننده در تفاسیر اداری است. به موجب گام اول، چنانچه حکم قانون صریح باشد؛ تکلیف اداره و دادگاه روشن است؛ اما اگر قانون مبهم باشد؛ در گام دوم و با کنار گذاشتنِ معیار بازنگری از نو، دادگاه باید به دنبال پاسخ این پرسش باشد که آیا تفسیر اداره از قانون مبهم، معقول است؟ ارزیابی رویه هیأت­های عمومی و تخصصی دیوان عدالت اداری نشان می­دهد برخی آرای آنها با چارچوب تعریف شده در رأی شورون مطابقت دارد و برخی دیگر مغایر آن است و در مجموع بر پاسخ (های) مشخصی به پرسش کلیدیِ پیش گفته استوار نیست. هدف بنیادیِ این مقاله، روشن ساختنِ ضرورت تأمل در حدود اختیارات این هیأت­ها در رسیدگی به درخواست ابطال مقرراتی است که متضمن تفاسیر عام­الشمول از قوانین، بویژه قوانین مبهم هستند؛ همچنین این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی، رأی شورون را با قیود و ملاحظاتی، قابل قبول و رعایت آن از سوی هیأت­های موصوف را قابل دفاع می­داند.
واژه‌های کلیدی: قانون صریح، قانون مبهم، تفسیر اداری، بازنگری از نو، تفسیر معقول
متن کامل [PDF 434 kb]   (628 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي



XML     Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 23 - ( 6-1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها