تحلیل فرآیند نظارت بر واگذاری بنگاه‌های اقتصادی موضوع اصل 44 قانون‌اساسی
بیژن عباسی ، اکبر براری*
هرچند بحث پیرامون «خصوصی­سازی» و به صورت خاص «واگذاری بنگاه‏های اقتصادی دولت» به سال‏ها قبل بازمی­گردد اما نقطه اوج در اجرای این دگرگونی اساسی را می‌بایست در سیاست‏های کلی اصل­44 و قانون اجرای آن سراغ گرفت که برای نخستین بار به‌صورت جامع و کامل این مقوله را مورد توجه قرار داد. با این­حال، پس از گذشت سال‌ها، حصول موفقیت در اجرای این سیاست‏ها همچنان با تردید روبروست؛ این تردید به‌خصوص با فسادهای رخ نموده در عرصه مزبور، جلوه بیشتری یافته و از همین­روست که بحث نظارت بر واگذاری‏ها اهمیت می­یابد؛ لذا پژوهش پیش‌رو، متعاقبِ ارائه گزارشی جامع از موضوعات مورد نظارت در واگذاری بنگاه‌ها، به تحلیل آسیب‌شناسانه این فرآیند نظارتی می‌پردازد. نظارتی که هرچند تنها منحصر به انتخاب شیوه واگذاری بنگاه‏های دولتی و قیمت‌گذاری آن‌ها نبوده و علاوه بر بحث آماده­سازی بنگاه‏ها برای واگذاری، تا پس از واگذاری نیز سایه گسترانده اما با دو مشکل اساسی روبروست: نخست نهادهای ناظر متعدد (کمیت زیاد) و دیگری سهل‌گیری در نظارت (کیفیت کم). این درحالی است که تحقق خصوصی‌سازی در گروی نظارتی کارآمد در تمامی فرایند واگذاری از ابتدا تا انتها، به منظور «افزایش سهم بخش خصوصی در اقتصاد» و در­ نهایت «شتاب بخشیدن به رشد اقتصاد ملی» است.

واژه‌های کلیدی: نظارت، خصوصی‌سازی، واگذاری، بنگاه دولتی، سیاست‌های کلی اصل‌44
فهرست منابع
1. امامی، محمد و استوارسنگری، کورش (1389). حقوق اداری، تهران: نشر میزان، چاپ دوازدهم، ج 1.
2. انصاری، ولی‌الله (1389). کلیات حقوق‌اداری، تهران: نشرمیزان، چاپ هشتم.
3. بشیری، عباس (1381). گفتگو با هاشمی رفسجانی، پیشینه و کارنامه مجمع تشخیص مصلحت نظام، تهران: صدف سما.
4. پاکدامن، رضا (1388). رویکردهای اجرایی و مبانی خصوصی‌سازی، تهران: مرکز آموزش و تحقیقات صنعتی ایران.
5. چانگ، کلود وی (1388). خصوصی‌سازی و توسعه، نظریه، خط‌مشی و شواهد، ترجمه محمد صفار، تهران: نشر عترت نو.
6. حیدری کرد‌ زنگنه، غلامرضا (1388). راه‌کارهای ارتقاء خصوصی‌سازی در ایران، تهران: پندار پارس.
7. راسخ، محمد (1390) نظارت و تعادل در نظام حقوق اساسی، تهران: دراک، چاپ دوم.
8. رضویان، محمدتقی (1374). تمرکز‌‌زدائی در کشورهای در حال توسعه و ایران، تهران: شروین.
9. عباسی، منصوره (1388). چالش‌ها و الزامات خصوصی‌سازی و اجرای سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی، تهران: موسسه تحقیقاتی تدبیر اقتصاد.
10. قائم مقامی، عبدالمجید (1340). اصول علوم اداری، تهران: موسسه علوم اداری و بازرگانی دانشکده حقوق و علوم سیاسی و اقتصادی دانشگاه تهران.
11. کروگر، آن (1374) اصلاح سیاست‌های اقتصادی در کشورهای در حال توسعه، ترجمه نادر حبیبی، محمد طبیبیان و غلامعلی فرجادی، تهران: موسسه عالی پژوهش در برنامه‌ریزی و توسعه.
12. کمیسیون اقتصاد کلان، بازرگانی و اداری دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام (1386). سیاست‌های کلی توسعه بخش‌های غیردولتی از طریق خصوصی‌سازی، تهران: سازمان چاپ و انتشارات.
13. گریفین، کیت (1375). راهبردهای توسعه اقتصادی، ترجمه حسین راغفر و محمدحسین هاشمی، تهران: نشر نی.
14. متوسلی، محمود (1373). خصوصی‌سازی یا ترکیب مطلوب دولت و بازار، تهران: موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی.
15. خلیلی، محسن (1383). «نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی نظام»، نشریه حقوق‌اساسی، سال دوم، شماره 3.
16. عباسی، بیژن و مینا اکبری (1395). «نقش نهادهای عمومی غیردولتی در خصوصی‌سازی ایران و آثار آن»، فصلنامه برنامه‌ریزی و بودجه، سال بیست و یکم، شماره 3.
17. جونز، سوزان ک (1373). «به سوی خصوصی‌سازی»، ترجمه نسرین صالحی امین، بررسی‌های بازرگانی، شماره 90.
18. Noman Shaheer, Jingtao Yi, Sali Li and Liang Chen (2019) "State-Owned Enterprises as Bribe Payers: The Role of Institutional Environment". Journal of Business Ethics, 159:1, 221-238
19. Ravi, Ramamurti. Raymond, Vernon (1991), Privatization and Control of State-Owned Enterprise, World Bank.
20. D. Andrew C. SmithMichael J. Trebilcock (2001), “State-Owned Enterprises in Less Developed Countries: Privatization and Alternative Reform Strategies”, European Journal of Law and Economics, Volume 12, Issue 3, pp 217–252.
21. Jürgen G. Backhaus. “Assessing the performance of public enterprises: A public-choice approach”, European Journal of Law and Economics, 1994, vol.1, No. 4, pp. 275-287. Kluwer Academic Publishers.
22. Aivazian, V. A., Ge, Y., & Qiu, J. (2005). “Can corporatization improve the performance of state-owned enterprises even without privatization?’ “Journal of Corporate Finance, 11(5), 791–808.
23. Charles,Vuylsteke. Techniques of privatization of state-owned enterprises. July 1989, publisher World Bank.
24. Bornstein, M. (2001). “Post-privatisation Enterprise Restructuring. Post-Communist Economies, Post-Communist Economies Journal, Volume 13, 2001 - Issue 2. 189–203

abbasi B, barari A. Analysis of supervision mechanism for delegation of enterprises in order to article 44 of constitution. qjal 2023; 10 (34) :85-107

عباسی بیژن، براری اکبر. تحلیل فرآیند نظارت بر واگذاری بنگاه‌های اقتصادی موضوع اصل 44 قانون‌اساسی. حقوق اداری. 1402; 10 (34) :85-107

Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 45 queries by YEKTAWEB 4645